Acasă Local Trei medici noi la Spitalul Județean de Urgență Vaslui

Trei medici noi la Spitalul Județean de Urgență Vaslui

0

Viața și sănătatea vasluienilor încap pe și mai multe mâini bune. Trei tinere doctorițe vor activa, de la 1 martie, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vaslui, completând galeria medicilor specialiști de aici.

Este vorba despre dr. Adelina Monica Lupu și dr. Mihaela Luciana Strugariu, medici specialiști de ATI, și de dr. Mihaela Dănilă, medic specialist genetică medicală.

Odată cu venirea dr. Mihaela Dănilă, de la 1 martie în cadrul Ambulatoriului integrat al SJU Vaslui, va funcționa un cabinet de genetică medicală.

Genetica umană studiază ereditatea și variabilitatea ființelor vii, mai exact studiază rolul mutațiilor în producerea bolilor sau predispoziția de a face boala.

Consultul genetic presupune:

a. Evaluarea clinică a pacientului

b. Stabilirea diagnosticului

c. Precizarea componentei genetice a bolii

d. Acordarea sfatului genetice.

Calcularea riscului de recurenţă (riscul cuplului de a avea alţi copii afectaţi). Redactarea unui buletin de consult genetic cu indicații pentru pacient și familie. În cadrul consultului se realizează prevenirea complicaţiilor, prin diagnostic precoce, reevaluare periodică, tratament şi recuperare.

În cadrul Cabinetului de Genetică se realizează următoarele:

 Efectuarea unei anamneze detaliate (materno-fetale, istoric familial, antecedente heredocolaterale) și realizarea arborelui genealogic.

 Examinarea clinică şi obiectivarea semnelor prin măsurători antropometrice, fotografiere, etc,

 Realizarea unui bilanţ corect şi complet al anomaliilor structurale (majore şi minore) şifuncţionale ale bolnavului.

 Formularea planului de investigaţii (biochimice, citogenetice, moleculare) necesare diagnosticului.

 Interpretarea şi integrarea rezultatelor examenelor clinice, paraclinice (efectuate de echipa de specialişti) și a investigațiilor genetice.

 Formularea diagnosticului (clinic şi diferenţial), a planului de tratament şi de recuperare a bolnavului şi a conduitei faţă de familie.

 Comunicarea informaţiilor referitoare la diagnostic, acordarea sfatului genetic, cu obligaţia prezentării corecte, clare şi nondirecţionale a tuturor opţiunilor şi a individualizării lor în funcţie de nivelul educaţional, socio-economic, etnic şi cultural.

Testarea genetică (cariotip, MLPA, FISH, ARRAY, PCR, WGS), poate fi realizată cu ajutorul Centrelor de Genetică Medicală din țară și cu ajutorul laboratoarelor din strainatate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.