Acasă Local Tripla sărbătoare de pe 9 Mai, onorată impecabil în județul Vaslui

Tripla sărbătoare de pe 9 Mai, onorată impecabil în județul Vaslui

0

Momente impresionante s-au desfășurat ieri atât la Vaslui, cât și la Bârlad, unde autoritățile locale și județene, reprezentanți ai instituțiilor publice, partidelor politice, societății civile, entități culturale etc. au fost prezenți la manifestările dedicate zilei de 9 Mai. Slujbe religioase, depuneri de coroane, cuvântări, ceremonial militar – totul, într-o organizare impecabilă în cinstea zilei în care România și-a câștigat Independența de Stat, a celei în care Coaliția Națiunilor Unite a ieșit victorioasă din cel de-al doilea război mondial, dar și a Uniunii Europene.

La Vaslui, ceremonia s-a desfășurat la monumentul Independenței. La eveniment au participat preşedintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, însoțit de cei doi vicepreședinți, Ciprian Trifan și Dan Marian, care au depus o coroană de flori.

Ne aflăm în fiecare an, aici, de 9 mai, în fața acestei fresce, pentru a ține în mod simbolic o lecție de istorie destinată celor prezenți și celor viitori. Cei care sunt obiectul acestei fresce fac parte din trecutul nostru și reprezintă partea glorioasă a acestui trecut. La 9 mai 1877, C.A. Rosetti răspunzând interpelării deputatului Nicolae Fleva și luând act de declarația ministrului Mihail Kogălniceanu, supune votului și proclamă independența României așa cum ea fusese desenată din declarațiile acestora. În după amiază acelei zile, Senatul a votat și iată că începând de a doua zi, armata română, condusă de regele Carol, a participat nemijlocit la efortul de război, care s-a materializat prin independența României. Această lecție de război a fost ilustrată și de participanții vasluieni. Să ne amintim de cel care a fost Constantin Țurcanu, imortalizat de către Vasile Alecsandri în poezia ”Sergentul”, într-un fel în care nimeni nu a reușit să impresioneze și a păstrat vie amintirea participanților din Vaslui la efortul de război pentru independența României.

La 9 mai 1945 se declară sfârșitul celui de-al doilea război mondial, prin semnarea Tratatului de la Poznan, iar România s-a aflat în tabăra aliaților, a învingătorilor, trebuind, totuși, să plătească numeroase despăgubiri de război, pentru participarea alături de puterile Axei.

Lucrurile acestea au fost corectate de istorie și iată-ne astăzi omagiind acel 9 mai de la 1950, pe care ministrul francez de externe Robert Schuman, printr-un discurs politic propunea un plan de colaborare a țărilor de pe bătrânul continent, care să ducă la crearea Europei Unite, preluând o idee mai veche din secolul Luminilor, în care se punea bazele unei soluții pentru înlăturarea numeroaselor conflicte de pe teritoriul european. Abia după 200 de ani, România s-a alăturat națiunilor europene”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

”9 Mai este o zi importantă în parcursul istoric al Romȃniei și al romȃnilor, dată care a rămas înscrisă în istorie altfel decât cu litere de sânge, zeci de mii de români plătind cu preţul vieţii independenţa, câştigarea celui de-al doilea război mondial ori dreptul de cetăţeni ai Uniunii Europene. Pe de o parte, pe 9 mai celebrăm 141 de ani de la Proclamarea Independenţei României. La 9 Mai sărbătorim şi Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite, dată ce marchează încheierea celui de-al doilea război mondial. Tot astăzi sărbătorim Ziua Europei, aspect ce ne priveşte direct, ţara noastră fiind membră a Uniunii Europene. Aceasta presupune să ştim să profităm de avantajele pe care ni le oferă statutul de ţară membră, păstrȃndu-ne – ȋn acelaşi timp – unicitatea și valorile naţionale. În acest moment aniversar, când trecutul și prezentul își dau întâlnire pentru a prefigura viitorul, venim să retrăim cu venerație istoria neamului, să punem un legământ de credință că numai având această nobilă moștenire, suntem demni de prezent și deschiși spre o nouă lume pe care au visat-o înaintașii. La mulţi ani, Romȃnia! La mulţi ani, Europa!”, a spus deputatul Eduard-Andrei Popica, care a depus o coroană de flori din partea Camerei Deputaților, alături de colegul parlamentar Irinel Stativă.

Au mai fost depuse coroane de flori din partea, Instituției Prefectului, Primăriei Vaslui, din partea Asociaţiei Veteranilor de Război și ai celorlalte organizaţii invitate.

Serviciul religios a fost oficiat de către un sobor de preoți, în frunte cu părintele consilier al Episcopiei Hușilor, Cosmin Gubernat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.