Se sparge buba posturilor cumpărate la Spitalul de Urgență ”Elena Beldiman”. Un angajat al Serviciului Județean de Ambulanță și o infirmieră de la Secția Medicală au fost arestați pentru trafic de influență și înșelăciune.
Ambulanțierul Cătălin Romanic și infirmiera Cristina Nanu sunt acuzați de procurorii anticorupție că ”în perioada 2019 – 2020 au pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 1.000 și 7.000 de euro pentru a le facilita angajarea în spital, la Ambulanță sau la unități de învățământ în calitate de cadre medicale”.
Dosarul penal a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, ca urmare a unei sesizări depuse la Serviciul județean Anticorupție Vaslui, pe 6 decembrie 2019.
”În urma probatoriului administrat, procurorul de caz a dispus continuarea urmăririi penale și, ulterior, punerea în mișcare a acțiunii penale față de doi inculpați, respectiv un angajat al Spitalului de Urgență pentru comiterea a 3 (trei) infracțiuni de trafic de influență și 5 (cinci) infracțiuni de înșelăciune, și un angajat al Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui, pentru comiterea a 4 infracțiuni de trafic de influență și 4 infracțiuni de înșelăciune”, au precizat prin intermediul unui comunicat, reprezentanții Serviciului Județean Anticorupție.
Cei doi angajați din sistemul de sănătate a fost reținuți pe 29 octombrie, în urma unor percheziții făcute la domiciliile lor, precum și la locurile de muncă.
Pe 31 octombrie, Tribunalul Vaslui a dispus cercetarea inculpaților în stare de arest preventiv pe o perioadă de 30 de zile.
Cei doi angajați ar putea fi simple verigi în mafia angajărilor
După aflarea veștii, în spitalul bârlădean e fierbere mare. Părerea celor mai mulți angajați ai unității este că cei doi erau simple verigi și că banii au ajuns în conturile unor persoane cu responsabilități serioase. Tuturor le este greu să creadă că o simplă infirmieră și un ambulanțier, ambii fără putere de decizie, ar fi prezentat suficientă credibilitate în fața celor dispuși să dea bani pentru a fi angajați.
Pe rețelele de socializare, mesajele de încurajare pentru Cătălin Romanic și Cristina Nanu curg necontenit, ca și îndemnurile de a rupe tăcerea și de a-i denunța pe toți cei care ar putea face parte din rețeaua angajărilor pe bani.
Aura Popa, managerul SAJ Vaslui, ne-a declarat că nu știa de problemele legale ale salariatului unității: ”Astăzi am aflat si noi. Nu știu exact ce s-a întâmplat. Așteptăm să primim mai multe informații oficiale de la poliție. Dacă se va dovedi că este vinovat, vom lua măsurile legale impuse de Codul Muncii. Dar așteptăm lămuriri”.
Am vrut să solicităm un punct de vedere și de la Daniela Borș, managerul Spitalului ”Elena Beldiman” dar, așa cum era de așteptat, aceasta nu a răspuns la telefon. Daniela Borș nu le oferă informații despre spital, nici măcar din categoria informațiilor publice, ziariștilor care au scris articole critice la adresa activității sale de manager. (Simona MIHĂILĂ)