Acasă Local Vasluiul cu apa, Onofrei cu mapa! Prefectul de Vaslui (PNL) nu și-a...

Vasluiul cu apa, Onofrei cu mapa! Prefectul de Vaslui (PNL) nu și-a murdărit pantofii prin puhoaiele care au spulberat județul

0

La sfârșitul săptămânii trecute, când județul Vaslui lupta cu cele mai mari inundații din ultimii ani, prefectul Daniel Garincha Onofrei s-a aflat la București.

Duminică seară, pe fundalul miilor de imagini ale dezastrului care curgeau necontenit în mediul online, prefectul județului a reținut atenția audienței cu un anunț de ultimă oră: ”Delegația PNL Vaslui, sub conducerea președintelui Nelu Tătaru, a fost prezentă la un eveniment deosebit de important, validând candidatura domnului Nicolae Ionel Ciucă pentru funcția de Președinte al României”.

În fotografiile postate, prefectul apărea, la costum, zâmbitor și fericit printre liberalii vasluieni deplasați la București.

În acest timp, sute de oameni din județ își blestemau zilele și își plângeau agoniseala luată de ape.

Nici puhoaiele care au măturat totul în cale, nici drumurile distruse, nici satele acoperite de ape nu l-au convins pe prefectul Daniel Onofrei să părăsească ”evenimentul deosebit de important” de la București pentru a veni în județul său, alături de sinistrați.

Odihnit și relaxat, prefectul Garincha și-a făcut apariția abia luni, 16 septembrie. Tot atunci, la două zile de la potop, ca să se afle în treabă, a convocat o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), timp în care a buchisit din hârtiile care i-au fost puse în față de adevărații eroi ai baricadelor.

Conform legii, convocarea CJSU s-ar fi impus în primul rând în timpul orelor critice, însă niciunuia dintre cei doi subprefecți, Mircea Gologan și Dorin Apostu, nu i-au fost delegate atribuții în acest sens, de către prefectul Daniel Onofrei.

Tabloul dezastrului

În România, județul Vaslui a fost, alături de Galați, cel mai afectat de ciclonul Boris, care a lovit Europa în ultimele zile și care a produs inundații istorice.

Situațiile cele mai dificile s-au înregistrat în Murgeni, Gara Banca, Zorleni, Trestiana și Grivița, Mălușteni, Fălciu, Gara Docăneasa, Vinderei, Lunca Banului, Rânzești, Bârlad și Bogdănești. Au fost înregistrate pagube semnificative, fiind afectate, după o primă evaluare, peste 250 de gospodării. Zeci de oameni au fost evacuați și au murit sute de păsări și de animale din gospodării.

Potrivit ISU Vaslui, în localitatea Grivița, doi pacienți au rămas blocați în ambulanțe din cauza aluviunilor de pe carosabil. Soseaua a fost curățată, astfel că o femeie însărcinată și un bărbat cu hipertensiune arterială au ajuns cu bine la spitalul din Bârlad.

Traficul rutier a fost afectat pe trei drumuri naționale: DN 24 A, DN 15D și DN 26.

Au acționat în teren peste 100 de pompieri, precum și 22 mijloace de intervenție, autorități locale și județene.

În sprijinul persoanelor evacuate au fost operationalizate două tabere.

Aproape 1.200 de consumatori au rămas fără energie electrică în localitățile Obârșeni, Lipovăț, Corbu, Bogdănești, Sărățeni, Grivița și Murgeni, mai multe echipe de intervenție ale distribuitorului zonal de energie lucrând pentru repunerea în funcțiune a instalațiilor.

Și după ce ploile s-au oprit, pompierii au continuat să intervină cu mai multe autospeciale și motopompe pentru evacuarea apei din subsolul unor locuințe și clădiri publice, inclusiv al Casei de Cultură Bârlad.

La Bârlad, primarul Dumitru Boroș s-a aflat permanent în teren, în toate punctele critice ale orașului, coordonând acțiunile de intervenție. A supervizat organizarea taberei de sinistrați la Centrul de Afaceri, pregătită să găzduiască în caz de nevoie 200 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.