de Simona MIHĂILĂ
Bârladul își marchează revenirea la viață în singurul mod care i-a conferit plus valoare decenii de-a rândul: prin cultură. Trecerea de la perioada chinuitoare de restricții către normalitate are loc prin cea de a XXXV-a ediție a Zilelor Culturale ale orașului.
Expoziții, lansări de carte, concerte de muzică clasică, dar și de fanfară, simpozioane, proiecții de film, artă populară, competiții și parade sportive, sesiuni științifice și o sumedenie de motive temeinice pentru care bârlădenii să iasă din casă în următoarele 9 zile, spre a petrece timp de calitate.
Organizatorii (Primăria Bârlad și Consiliul Local Bârlad) au ales pentru inaugurarea ediției semnătura distinsă a Școlii de muzică și arte plastice „N. N. Tonitza”.
Sâmbătă, 5 iunie, de la ora 10 dimineață, cel mai nouă oază de verdeață a orașului, Parcul ”Mihai Eminescu”, a vibrat sub atmosfera rafinată a muzicii clasice, interpretată de elevii talentați ai școlii, dar și de profesorii care le șlefuiesc talentul.
Publicul a avut parte de câteva ore de răsfăț, în care muzica bună, vremea frumoasă și organizarea impecabilă a spectacolului de către Școala ”Tonitza” au făcut din debutul Zilelor Culturale ale Bârladului un eveniment în sine.
Tot în prima zi, publicul iubitor de literatură a fost primit la Biblioteca ”Stroe S. Belloescu”, acolo unde a avut loc lansare volumului de poezie “Sub pleoapa tremurândei unde”, a poetei Georgeta Popovici Strat – membră a cenaclului de literatură “Alexandru Vlahuta”.
Prof. Teodor Pracsiu (din Vaslui), prof. dr. Laurențiu Chiriac și poetul Simion Bogdanescu au fost cei care au prezentat volumul.
Prima zi a ediției s-a încheiat cu un un concert de fanfară, și nu unul oricare, ci concertul aniversar al Fanfarei ”Bârlădeanca”, cea care a împlinit 15 ani de când a fost înființată. Evenimentul artistic a avut loc în foișorul din Grădina Publică a orașului, chioșcul tradițional al fanfarei.
Urmează alte opt zile pline de manifestări interesante, ce merită atenția bârlădenilor, cei pentru care, până la urmă, a fost organizat acest maraton cultural și în care, mai mult decât bani, sunt investite muncă, talent, dedicare.
Duminică, 6 iunie (ora 11.00) în foaierul Teatrului ”Victor Ion Popa”, profesorara Oltea Rășcanu Gramaticu ne așteaptă pe toți pentru a ne vorbi despre Istoria Bârladului. Și nu oricum, ci cu un autograf pe cea de a IV-a ediție a volumului cu a același titlu, o lucrare impresionantă realizată sub coordonarea venerabilei profesoare.
În zilele ce urmează bârlădenii sunt așteptați, printre altele, cu un eveniment în premieră: Festivalul meșteșugurilor românești.
Parada motociliștilor și Cupa ”Titi Aur”, cu o primă ediție a Etapei Motocros/Enduro, și o a doua a etapei Off-Road, se va desfășura în pădurea din Cotu Negru, la finalul Zilelor Culturale ale Bârladului.
Mai jos, puteți consulta programul Zilelor Culturale ale Bârladului – ediția 2021.