În cadrul unei declarații politice susținută la Parlament, deputatul Eduard Popica (PSD) a criticat virulent politica prin care guvernul liberal a înțeles să combată pandemia și efectele acesteia. Popica a analizat punct cu punct măsurile pe care le-a considerat cele mai nocive pentru economie, dar și pe cele care i-au condamnat pe români la izolare inutilă.
”Pe plan sanitar, deși oamenii au fost forțați să suporte măsuri dictatoriale, ne aflăm într-o situație mai gravă decât anul trecut. Lockdown-ul a fost bun doar pentru cei care au câștigat bani din el. Pentru restul românilor, a însemnat doar sărăcie, iar efectul pe plan sanitar a fost nul. De 6 luni avem impusă carantina de noapte fără a exista NICIUN studiu care să justifice o asemenea măsură. Nu s-a demonstrat nicăieri că virusul SARS-CoV-2 ar fi mai agresiv pe timpul nopții. Scopul acestei măsuri a fost de fapt suprimarea vieții sociale și controlul populației. S-a urmărit transformarea indivizilor în ființe fără viață socială, fără tradiții și fară bucurii”, a declarat deputatul PSD.
Eduard Popica a remarcat că măsurile luate în ultimele săptămâni a adus prejudicii ireparabile mediului de afaceri autohton și niciun beneficiu pe plan sanitar.
”Programul de funcționare a magazinelor a fost scurtat, iar acest lucru a dus la aglomerație și, implicit, potențial crescut de infectare. În plus, cozile de la magazine s-au mutat la benzinării unde prețurile sunt de câteva ori mai mari. Un mic magazin cu capital românesc e închis, dar o benzinărie cu capital străin care are aproximativ aceeași suprafață rămâne deschisă și vinde produse cu adaosuri de până la 1000%”, a spus Popica.
Soluțiile găsite de deputatul Popica pentru depășirea blocajului
Dincolo de critici, deputatul social-democrat vine și cu soluții:
”1. Limitarea fluxului de persoane în centrele comerciale, CU PRELUNGIREA programului de funcționare, și eliminarea carantinei de noapte. Adică mai puțini oameni deodată în magazine, dar compensând cu prelungirea programului.
2. Limitarea numărului de călători din mijloacele de transport în comun, corelată cu acordarea de stimulente pentru firmele care își decalează programul de lucru.
3. Stimularea muncii la domiciliu prin acordarea de către Stat a unor bonusuri (măcar pentru plata utilităților și compensarea pierderilor salariale) pentru toți cei care muncesc de acasă. În momentul de față, cei care muncesc de la domiciliu au o scădere masivă de venituri. Astfel, telemunca, cel puțin pentru angajații din sistemul public, este descurajată.
4. Creșterea capacității de vaccinare (pentru doritori) la minim 150.000 de doze pe zi, corelată cu creșterea capacității pe ATI (unde de un an suntem aproape la același stadiu ca la începutul pandemiei).
5. Măsuri reale de sprijin pentru operatorii economici afectați de restricții (de exemplu, compensarea unui procent din cifra de afaceri avută în 2019)”.
Pandemia nu se combate prin instaurarea dictaturii și distrugerea capitalului autohton!