- VIDEO șocant: cadru didactic din Bârlad, filmat la păcănele, în timp ce îl imploră pe Dumnezeu să-i ”dea înapoi” banii pierduți: ”Doamneee! Ai milă de mine Maica Domnului! Cine îmi dă mie 70 de milioane înapoi, Doamne?!”
de Simona MIHĂILĂ
O filmare absolut șocantă a devenit virală pe rețelele de socializare și a stârnit reacții diverse. De la milă și îngrijorare, până la stupefacție sau amuzament. În filmare apare o femeie într-o sală de jocuri, jucând la păcănele.
În timp ce lovește cu disperare în butoanele aparatului, aceasta trece de la o stare la alta, revărsând o ploaie de injurii, expresii triviale, amestecate cu rugăciuni adresate lui Dumnezeu, pe care îl imploră să-i ”dea înapoi” banii pierduți.
„În Dumnezeul mă-tii, dă dracului ceva, băga-mi-aș (…) să-mi bag. Sărăcia mă-tii de viață! Dooamnee, te rog! Doamne, uită-te la mine, Doamne! Doamne, ai milă de mine, Maica Domnului! Uite, frate, sunt 70 de milioane băgați, frate! 70 de milioane! Doamne, cine îmi dă mie banii înapoi, Doamne?” – imploră femeia în timp ce bagă fără oprire bancnote în aparat.
Filmarea a fost distribuită pe majoritatea rețelelor de socializare și a făcut turul întregii țări, ajungând se pare chiar de unde a plecat: la Bârlad.
Distribuirea masivă a videoclipului care a stârnit amuzamentul copiilor și al tinerilor, dar mai ales îngrijorarea adulților a ajuns și pe paginile de socializare ale multor elevi din oraș, care au descoperit cu stupoare că femeia din filmare este profesoara lor. Femeia ar fi fost recunoscută și de colegii din școala unde predă.
Scandalizați cu adevărat sunt însă părinții care, la rândul lor, s-au văzut puși în fața unei situații pe care nu au știut cum să le-o explice copiilor.
”Eu sunt șocat. Nu știu dacă e adevărat sau nu. Dar a recunoscut-o și copilul meu. Și mai mulți copii și profesori”, ne-a spus unul dintre părinții care ne-au contactat.
”Nici nu contează numele doamnei. Contează că este cadru didactic și că și-a asumat să fie văzută intrând într-o sală de păcănele. Acolo nu intri decât ca să joci la aparate. Nu poți nega că intri ca să bei un ceai. Firește, scandalizează și comportamentul scăpat de sub control într-un local public. Limbajul, atitudinea, exemplul de profesor… ”, este mesajul pe care ni l-a transmis un alt părinte.
”Când te simți părăsit, faci pact cu aparatul care îți dă uneori speranța falsă ca te înțelege”
Dincolo de judecățile mai mult sau mai puțin obiective, este clar că femeia are nevoie de ajutor de specialitate, și nimeni nu trebuie să rămână indiferent în fața acestei drame prin care foarte mulți pot trece.
Potrivit opiniei psihologului bârlădean Ionuț Brătianu, ”individul care se implica activ în jocurile de noroc este acela care întâmpină serioase dificultăți de integrare sociala și relaționale. Ei au convingerea ca sunt nedreptatiți cu resursele pe care le au și doresc sa evadeze în jocuri. Miza jocului de noroc este câștigul ușor bazat pe iluzii false. Din păcate, acești oameni sfârșesc prin a-și îndepărta prietenii, prin a se izola profesional și prin a trăi cu ideea că un câștig facil îi poate scăpa de toate problemele. Sunt cazuri când dependenta de jocuri de noroc sfârșește prin tulburări psihice care au nevoie de asistenta psihiatrica și terapie”.
Psihologul mai spune că anturajul și familia pot ajuta foarte mult în aceste cazuri. Sprijinul, disponibilitatea de a fi alături contează foarte mult. Nu este o problemă fără rezolvare, dar contează enorm ca persoana care își caută împlinirea în jocuri de noroc, în alcool sau în droguri să accepte că are nevoie de ajutor o perioadă de timp. Așa cum de ajutor are nevoie și un bolnav diabet, de pneumonie sau de reumatism. Recunoașterea afecțiunii implică acceptarea tratamentului, iar de aici și până la vindecare nu mai rămâne niciun pas de parcurs.