de Simona MIHĂILĂ
Spectacol al terorii la Bârlad, în noaptea dintre ani, când tradiționalul eveniment organizat de primărie la Cerbul de Aur s-a transformat într-un concurs de bubuituri, focuri și fum.
Sute de oameni care au dat curs invitației lansate de primarul Dumitru Boroș de a participa la spectacolul de artificii și de a trece împreună granița dintre ani, au asistat îngroziți și neputincioși la coșmarul provocat de materialele explozibile folosite ilegal de diverși participanți. Petardele și artificiile țâșneau din toate direcțiile, explodând în mijlocul mulțimii, printre copii și bătrâni deopotrivă.
Înspăimântați de zgomotele asurzitoare și de fragmentele de materiale explozibil care săreau aprinse pe haine, oamenii care și-au lăsat confortul casei pentru a se bucura în comunitate de venirea noului an, au sfârșit prin a sta îngrămădiți unii în alții, pe lângă garduri, apărându-și urechile și ochii de pericol.
Totul spre distracția și amuzamentul câtorva golani care știau din experiența anilor trecuți că avertismentele organelor legii transmise prin comunicate de presă sunt vorbe goale!
Nimeni nu a văzut picior de polițist în toată această demonstrație de batjocură a legii.
Mai există la Bârlad Birou de Ordine Publică? Mai există Poliție Municipală? Mai verifică cineva de la Inspectoratul Județean de Poliție Vaslui dacă aceștia își fac serviciul pentru care îi plătim gras și pentru care ies la pensie mai rapid decât restul muritorilor? Dar pe cei de la Inspectorat îi mai verifică cineva?
Nu doar absența și inactivitatea polițiștilor de la Ordine Publică a fost remarcată în adunarea publică din noaptea de Revelion, ci și cea a Jandarmilor.
Revoltat de batjocura huliganilor, primarul Dumitru Boroș, prezent în piațeta de la Cerbul de Aur pentru tradiționalul discurs din noaptea dintre ani, a lansat numeroase apeluri de încetare a folosirii petardelor. El însuși a plecat în căutarea jandarmilor și polițiștilor care ar fi trebuit să asigure respectarea legii. Nu a găsit decât doi jandarmi, postați ”de bibelou” la câțiva metri de Monumentul Eroilor, complet orbi și surzi de scenariul de război din jurul lor.
Ne lăsăm cititorii să descopere, la rândul lor, în materialul video realizat de site-ul Bârlad Online (www.b-o.ro), miștocăreala din răspunsul cu care cei doi jandarmi au tratat solicitarea disperată a primarului Boroș de a-și face datoria.
Nota de plată pentru acest manifest al disprețului față de lege și de toleranță față de anarhie o vom plăti noi, contribuabilii, prin salariile și avantajele financiare, bașca pensionarea în floarea vârstei, cu care statul ne obligă să le facem cinste celor care au în fișa postului siguranța și apărarea noastră.
Polul opus al acestei situații (care se repetă an de an) a fost reprezentat de Detașamentul de Pompieri Bârlad și SMURD, prezenți în mijlocul mulțimii și pregătiți să intervină, de la primul până la ultimul minut al evenimentului.
Vorbărie multă și fapte spre deloc
Iată ce angajamente solemne și-au luat anterior sărbătorilor polițiștii vasluieni. Redăm o parte din comunicatul de presă transmis de IJP Vaslui:
”În perioada 25.09.-05.01.2025 la nivel național se desfășoară acțiunea pentru pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la operațiunile cu articole pirotehnice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2024/2025, intitulată PIROTEHNIC 204/2025, în cadrul căreia se vor desfășura activități preventive și de combatere a faptelor care contravin prevederilor legale în domeniul articolelor pirotehnice, săvârșite de către persoanele fizice ori juridice.
Scopul acţiunii naţionale „PIROTEHNIC” îl reprezintă creșterea siguranţei cetăţeanului, prin activităţile de prevenire, constatare şi combatere a evenimentelor negative, generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, transferul, depozitarea şi utilizarea articolelor pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice, cu precădere, în perioada sărbătorilor de iarnă.
În cadrul Planului de acțiune urmărim:
Prevenirea producerii unor evenimente negative, cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură (ex.: răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri etc.);
Constatarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională, la regimul articolelor pirotehnice;
Optimizarea cooperării interinstituţionale (poliţie, inspectorate teritoriale de muncă, poliţie de frontieră, vamă, autorităţi locale etc.) şi a schimbului de informaţii între agenţiile de aplicare a legii, cu atribuţii în domeniu, pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii;
Cunoaşterea şi respectarea legislaţiei în domeniu, de către publicul larg, la achiziționarea, deținerea și utilizarea exclusivă, a articolelor pirotehnice din categoriile celor permise, precum și conștientizarea persoanelor fizice și a reprezentanților societăților comerciale autorizate, cu privire la riscurile utilizării necorespunzătoare, respectiv a comercializării ilegale, de articole pirotehnice”.