Bârladul a avut onoarea unui gest ales, demn de apreciere, făcut de două asociații culturale din Galați. Acestea au donat șase basoreliefuri ce reprezintă chipul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, creație a sculptorului Pavel Mercea. Este un happy-end al unei controverse seculare legată de locul nașterii domnitorului, despre care dovezile istorice arată că nu s-a născut nici la Huși, nici la Galați, ci la Bârlad.
Evenimentul în cadrul căruia a fost făcută donația a avut loc ieri, la Primăria Bârlad. Oaspeții, reprezentanți ai Asociației ”Frontiera Gălățeană” și Asociația ”Tomis” Galați, au fost întâmpinați de primarul Dumitru Boroș, viceprimarul Roxana Miron, precum și de Elena Monu, președinta ”Academiei Bârlădene”, cea mai veche entitate culturală non-guvernamentală de pe teritoriul Bârladului.
În afară de donația în sine, remarcabilă a fost ambianța creată de cele două asociații gălățene. Un grănicer de Dunăre și un sergent de artilerie, costumați ca pe vremea lui Cuza, au transpus asistența în timpurile Micii Uniri, actul istoric prin care domnitorul Cuza a devenit nemuritor.
Cele șase basoreliefuri dăruite de gălățeni vor ajunge la Casa Memorială a domnitorului, la Liceul Tehnologic ”Alexandru Ioan Cuza”, la CARP Bârlad, la Unitatea Militară, Poliția Municipală și Poliția Locală.
Colonelul (r) Didel Bădărău, președintele Asociației ”Frontiera Gălățeană” a subliniat că opera de bază a fost concepută de sculptorul Pavel Mercea, matrița după care membrii asociației au turnat lucrările fiind realizată de artistul plastic Mugur Vrânceanu, șeful catedrei de Arte a Liceului de Artă ”Dimitrie Cuclin” Galați.
Istoricul Elena Monu, inițiatoarea încă din anii ‘90 a renumitului pelerinaj la Casa Cuza la fiecare 20 martie (ziua de naștere a domnitorului), a vorbit, dând detalii inedite și prezentând dovezi istorice prea puțin cunoscute, despre Bârlad ca loc de naștere al autorului Micii Uniri.
Primarul Boroș a adresat mulțumiri generoșilor oaspeți pentru darul deosebit ce va rămâne vreme îndelungată unul dintre simbolurile importante ale împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Alexandru Ioan Cuza, fiu al Bârladului. (Simona MIHĂILĂ)