Autorități județene, parlamentari, veterani de război, elevi și mulți alți vasluieni au luat parte ieri la ceremoniile militare și religioase dedicate uneia dintre cele mai importante sărbători de peste an: Ziua Eroilor.
Printre oficialii prezenți la Monumentul Eroilor ”Peneș Curcanul” din Cimitirul Eternitatea din Vaslui s-au numărat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean, deputatul Eduard Popica, Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, Ciprian Trifan, vicepreședinte al CJ. Au mai fost prezenți reprezentanţi ai Centrului Militar Județean, ai instituţiilor publice și ai organizaţiilor nonguvernamentale, veterani de război, cadre militare ȋn rezervă și ȋn retragere, precum și profesori și elevi din municipiul Vaslui.
Manifestările au debutat cu salutarea drapelului de luptă și intonarea Imnului de stat al Romȃniei, urmate de un moment de reculegere pentru toţi cei care și-au pierdut viaţa pe cȃmpul de luptă.
”A fost dedicată această zi pentru a arăta că toți aceia care și-au asumat, inclusiv sacrificiul suprem, s-au înălțat pe ei înșiși”
Ulterior, a fost oficiat un serviciu religios și au fost rostite alocuţiuni ȋn memoria Eroilor Romȃniei.
”Ne-am întâlnit astăzi aici la a 40-a zi după Paști, pe care ortodocșii o sărbătoresc ca o Zi a Înălțării Domnului, de fapt toți creștinii sărbătoresc această zi. Este sfârșitul vieții pământești, ziua în care Fiul s-a ridicat la Tatăl Său, după ce a parcurs drumul ca om. Poate că limba noastră nu a marcat foarte bine, precum slava, care a fost limba bisericească veche, această zi. În slavă, la a 40-a zi de la Paști, se spune soroc, prin excepție de la formarea numeralilor, adica 30-40-50. Se spune soroc cu referire la această zi a Înălțării Domnului, care este un final, dar care este și un început. Sorocul, noțiunea aceasta o știți cu toții și înseamnă ceva foarte important pentru noi, de la nașterea omului până la împlinirea celor mai importante aspirații ale sale, spunem că «i-a sosit sorocul». Și această zi a fost dedicată eroilor, acelora care sunt bărbați și femei, care s-au jertfit pentru locurile în care trăim, pentru patria noastră. A fost dedicată această zi pentru a arăta că toți aceia care și-au asumat, inclusiv sacrificiul suprem, s-au înălțat pe ei înșiși și învățătura este că această Înălțare a Domnului, a celora care și-au asumat sacrificiul suprem, trebuie să fie și pentru noi o Înălțare să ne asumăm responsabilitatea de a cultiva valorile creștine, de a cultiva memoria înaintașilor, de a-i comemora cu orice prilej și de a ne asuma valorile în care au crezut”, a declarat președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu.
Dacă Buzatu a vorbit despre simbolistica legăturii dintre Înălțarea Domnului și Eroii Neamului, deputatul Eduard Popica a făcut un scurt istoric al acestei duble sărbători
”Pomenirea eroilor români la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 și consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001, când această zi a fost proclamată Sărbătoare Națională Bisericească.
Prin legea privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului roman. Hristos s-a înălțat! Recunoștință eroilor neamului nostru!”, a spus deputatul social-democrat.