În luna octombrie 2023, Bârladul va avea un nou ambulatoriu de specialitate (policlinică), cu dotări moderne, din care nu vor lipsi un aparat RMN, computerul tomograf și ecografe de ultimă generație.
”Este pentru prima dată când spitalul public va avea propriul RMN, dar și o construcție separată pentru Ambulatoriu, cu încăperi multiple, spațioase, în care pacienții vor putea fi consultați în condiții civilizate, cu respect pentru intimitatea și nevoile lor”, a declarat primarul Dumitru Boroș.
Investiția face parte din proiectul „Extinderea și dotarea Ambulatoriului de Specialitate din cadrul Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman”. Practic este vorba de mai mult decât o ”extindere”. Ambulatoriul se va muta într-o clădire nouă, ridicată de la zero, chiar în curtea spitalului, în fața actualei policlinici.
Lucrările la noua clădire au început zilele trecute, finanțarea (de peste 28 milioane lei) fiind asigurată prin fonduri europene, în urma depunerii unui proiect la care echipa coordonată de edilul-șef al orașului a muncit temeinic, vreme de luni de zile.
Noua clădire va avea 1.000 mp și va fi compusă din trei nivele: demisol, parter și etaj.
La demisol vor fi amplasate cabinete de consultații imagistice dotate cu ecografe, computer tomograf, RMN.
Parterul va găzdui cabinetul de consultații ORL, cel de ortopedie (cu sala de ghipsare), cabinetul de planificare familială, de oftalmologie, de recuperare medicală, sală de terapie pe aparate, de masoterapie, cabinet de electroterapie.
Etajul va fi destinat cabinetelor de chirurgie, de chirurgie plastică (plus sala de mici intervenții), ginecologie, gastroenterologie, de urologie (plus laborator), de endoscopie.
Vor exista, de asemenea, spații de pregătire a pacienților, de dezbrăcare, de odihnă a acestora (în urma unor tratamente).
”Este cea mai costisitoare investiție făcută în domeniul sănătății, de municipalitatea locală. Desigur, cu ajutorul fondurilor europene, pentru că acestea sunt singura noastră șansă de a evolua din punct de vedere al infrastructurilor de orice fel. Dar programele europene trebuie accesate ca să obții bani, nu vine nimeni să ne roage. Mi-am propus încă de când am preluat conducerea orașului că ne vom canaliza preocupările pentru redresarea situației spitalului. Este inadmisibil ca în aceste vremuri, bârlădenii să fie investigați și tratați cu aparatură din anii ‘70 – ‘80, să aștepte îngrămădiți în spațiile insuficiente construite în acele vremuri. Și care au servit foarte bine necesităților de atunci. Acum, însă, sunt alte nevoi și ne străduim să ne adaptăm prezentului”, mai precizat primarul Dumitru Boroș.
În ultimii cinci ani, valoarea totală a fondurilor alocate, din bugetul local, spitalului este de peste 12.000.000 lei, fiind cea mai mare sumă alocată vreodată acestei unități. Pentru anul 2022, din excedentul bugetar al anului anterior, de la bugetul local și dintr-un împrumut au mai fost alocați:
– 7, 28 milioane lei – Ambulatoriul de Specialitate;
– 3,5 milioane lei – Pavilionul Central al Spitalului „Elena Beldiman”;
– 2,5 milioane lei – Secția Pediatrie;
Alte 1,5 milioane lei vor fi cheltuiți pentru întocmirea documentației necesare construirii unui corp nou de clădire pentru spital. (Simona MIHĂILĂ)