Un eveniment tragic, petrecut alaltăieri în zona centrală a Bârladului, când un bărbat de 43 de ani a căzut din picioare și a murit, pune pe tapet un subiect complet abandonat de factorii de decizie: necesitatea cursurilor de resuscitare în rândul societății civile, precum și asigurarea de către autorități a unei minime logistici pe spațiul public, care să fie la îndemâna salvatorilor de ocazie, în cazul unor evenimente nefericite.
Semnalul l-au tras doi bârlădeni – dr. Ovidiu Ciobotaru, medic primar internist la Spitalul de urgență ”Elena Beldiman” Bârlad, și inginerul biochimist Ana Maria Vintilă.
Ambii sunt fondatorii Asociației ”RestartEdu”, o ONG ce are ca scop realizarea de programe și cursuri educaționale adresate tuturor categoriilor de vârstă, iar printre multiplele activități desfășurate până acum s-au numărat și cursurile de resuscitare predate în regim de voluntariat unui număr de peste 350 de bârlădeni, atât elevi, cât și adulți.
În Iași, autoritățile au montat defibrilatoare pe spațiul public
”Un bărbat de 43 ani a murit în plină stradă! Încă o viața pierdută! Stopul cardiac, căci aceasta a fost cauza decesului, poate să apară din multe motive. Indiferent de motive, după ce stopul s-a instalat, inima nu mai pompează sange şi organismul începe să moară. În 3 minute încep să apară leziunile neurologice, iar acestea progreseaza cu rapiditate. După 10 minute de la instalarea stopului, leziunile neurologice sunt atât de întinse, încât chiar dacă inima reporneşte şansele ca persoana să işi mai revină sunt foarte mici.
Ambulanța poate veni mai repede sau mai încet, dar în tot acest timp victima depinde de oamenii de lângă el, depinde de martorii stopului cardiac. Dacă aceștia ştiu să efectueze manevre de resuscitare cardiopulmonară, şansele de supraviețuire cresc!”, a scris dr. Ciobotaru pe pagina sa de socializare.
El a pus accentul pe importanța existenței defibrilatoarelor externe, amplasate în spații publice, în locuri aglomerate, așa cum deja există la Iași, dar și în alte orașe din țară.
”Aceste aparate sunt ușor de folosit și salvează vieți! Dacă se intervine în primele 3-5 minute cu defibrilator, până la 50-70% dintre cazuri pot fi întoarse de pe acest ultim drum pe care au pornit! Mai mult, aceste aparate sunt amplasate în locurile aglomerate, ca să poată fi folosite de toata lumea”, a mai scris dr. Ciobotaru, precizând că un asemenea aparat costă începând de la 5.000 de lei.
”Ar fi minunat ca prezența întâmplătoare a unui om pe stradă să fie de ajuns pentru cel aflat în pragul morții, ca el să ajungă în viață acasă, lângă familia lui”
Ana-Maria Vintilă, vicepreședinta Asociației ”RestartEdu”, a punctat pe pagina de socializare că și Bârladul ar putea intra în rândul orașelor din România care au inclus printre priorități amplasarea pe domeniul public a defibrilatoarelor externe automate.
”În fața morții, nici asfaltul, nici gropile, nici canalizările nu mai au importanță. În acel moment, important este să ne salvăm. Tragedia acelui bărbat a fost șocantă, pentru că el era în floarea vârstei și pentru că a murit pe stradă, cu atâția oameni în jurul lui. Oameni care, dacă ar fi fost învățați cum și dacă ar fi avut cu ce, ar fi putut sa-l salveze si poate că bărbatul ar fi trăit acum.
Bineînțeles, gândul m-a dus automat la cursurile de resuscitare pe care le-am predat și mi-am dorit, într-o clipă, să nu ne fie oprite din cauza pandemiei, astfel încât tot mai mulți oameni să își însușească manevrele care salvează vieți. Ar fi minunat ca prezența întâmplătoare a unui om pe stradă să fie de ajuns pentru cel aflat în pragul morții, ca el să ajungă în viață acasă, lângă familia lui.”, a scris Ana Maria Vintilă în postarea sa.
Un curs gratuit, care poate ne poate transforma pe oricare dintre noi în salvator
Cursul de resuscitare derulat de Asociația ”RestartEdu” este gratuit și se face sub egida Consiliului European de Resuscitare si respecta recomandările pedagogice ale acestuia.
”Cursanții chiar învață să facă manevre de resuscitare, deoarece nu doar vin și bifează ca au făcut. Îi familiarizăm cu o sumedenie de noțiuni: cum să așeze victima în pozitia de siguranță, ce să facă în cazul în care o persoană se îneacă (obstructia severă a cailor respiratorii superioare), cum să folosească defibrilatorul extern automat. Într-un cuvânt, cursul este aplicat mai mult spre practică, decât spre teorie”, ne-a declarat Ana-Maria Vintilă.
În afară Ana Vintilă și de dr. Ciobotaru, cursurile de resuscitare mai sunt predate și de profesorul de educație fizică Vlad Sârbu. Toți trei sunt absolvenți ai unor cursuri de formatori, fiind deținători de diplome de la Consiliul European de Resuscitare.
Într-un cuvânt, cu ajutorul unui curs gratuit, care este predat chiar la Bârlad, oricare dintre noi poate deveni salvatorul de ocazie al unei vieți de om. Iar urmarea exemplului autorităților de la Iași, de către aleșii locali ai Bârladului, ar putea elimina considerabil din tragediile ca cele petrecute la Bârlad, zilele trecute. (Simona MIHĂILĂ)